Commander wont start Hot. - Can-Am Commander Forum
 2Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 23 Old 01-21-2019, 12:51 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 2
Commander wont start Hot.

Hi guys, my commander 1000 wont start when engine is hot. It starts fine when cold. I replaced the starter solenoid and adjusted the intake and exhaust valves. Still no luck.
gyro2fly is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 23 Old 01-21-2019, 01:28 PM
Senior Member
 
slowindown's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Location: Southern US
Posts: 1,947
Is it like it just turns over real slow or barely turns over? The reason I ask is mine used to do that occasionally if it was very hot. I could let it cool 5-10 minutes and it would start. A new battery and fan override pretty much got rid of that issue for me. But I think some of the starters are weaker than others. Yours may need to be replaced.

2011 1000XT
slowindown is online now  
post #3 of 23 Old 01-21-2019, 01:34 PM
Super Moderator
 
acefire's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Charleston WV
Posts: 22,270
Is it firing and getting fuel??
acefire is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 23 Old 01-21-2019, 06:03 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 2
It turns really slow...and the starter is hot to the touch. Once is cools it starts right up and runs great. I agree I think the starter is weak.
gyro2fly is offline  
post #5 of 23 Old 01-21-2019, 06:04 PM
Super Moderator
 
acefire's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Charleston WV
Posts: 22,270
Sound like starter is going out.


Sent from my iPhone using Tapatalk
acefire is online now  
post #6 of 23 Old 01-21-2019, 06:06 PM
Super Moderator
 
acefire's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Charleston WV
Posts: 22,270
But you should also check the battery . Have it load tested at auto store . If itís going bad heat will also cause low voltage when under the load of the starter.


Sent from my iPhone using Tapatalk
acefire is online now  
post #7 of 23 Old 01-22-2019, 07:44 AM
Senior Member
 
nick1993's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: nj
Posts: 3,900
I was just getting ready to post this same thing, mine is also turning over slow when hot

2013 dps
30x10 bighorns
amr camo graphics
6inch lightbar backup light
12 inch lightbar on bumper
40 inch lightbar under roof
emp aluminum roof
dome light
super atv bumper
emp full 7 piece skid plate
xt wheels
low sport mode
horn
tusk cab pack
tusk rear wind screen
prp 4.2 harness
harness bar
g force belt
back up mirror
xeneon hid conversion kit, high and low beam
1/2 winshield
bandit shocks (RIP)
Fox 2.0s on racertech dual rates
Viper Elite 4500 lb widespool
"GOOD FOR THE WEEKEND"
nick1993 is offline  
post #8 of 23 Old 01-22-2019, 11:36 AM
Senior Member
 
Troy's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Grimshaw
Posts: 12,458
If a battery is weak it will deliver lower voltage to the starter . Lower voltage will make the starter have way less power . Lower voltage will also increase the amount of amps the starter is pulling . More amps makes way more heat .

A list of mods extreme bumper,hid lights,led light bar,powersteering,rackzilla,customlift;outlaw tires,beadlocks,dual batterys dual exhaust,dualwinchs,full warn skids custom cab,heater ,black box,clutchkit,roof,tunes,gorilla frontaxles,2013QE diff,custom built front driveshaft,pipewrap,low sport ,blower, fan over ride, BEST MOD maverick rear diff,quiet and tuff , turner rear axles, custom center console cover that controls all heat and noise IM DONE.............
Troy is offline  
post #9 of 23 Old 01-23-2019, 04:25 AM
Senior Member
 
Hammerhead800's Avatar
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 465
Garage
Had identical problem. Battery was the culprit.

If it doesnít fit donít force it, get a bigger HAMMER
Hammerhead800 is offline  
post #10 of 23 Old 01-23-2019, 08:17 AM
Senior Member
 
nick1993's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: nj
Posts: 3,900
is your battery relocated or anything? mine is relocated in the back right near the exhuast on my maverick and am thinking it could be the culprit

2013 dps
30x10 bighorns
amr camo graphics
6inch lightbar backup light
12 inch lightbar on bumper
40 inch lightbar under roof
emp aluminum roof
dome light
super atv bumper
emp full 7 piece skid plate
xt wheels
low sport mode
horn
tusk cab pack
tusk rear wind screen
prp 4.2 harness
harness bar
g force belt
back up mirror
xeneon hid conversion kit, high and low beam
1/2 winshield
bandit shocks (RIP)
Fox 2.0s on racertech dual rates
Viper Elite 4500 lb widespool
"GOOD FOR THE WEEKEND"
nick1993 is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Can-Am Commander Forum > Can-Am Commander General Discussion > Commander 1000

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2012 Commander 1000 Check Engine and overheating Gilamonster Commander 1000 6 11-18-2018 12:54 PM
Commander won't start Ashley Cates Commander General Discussion 4 10-16-2018 12:09 PM
Cutting Out During Cold Start bweigel25 Commander 1000 12 07-19-2017 10:11 PM
Steve's Newbie Guide for Commander Newbies 4x4ff Commander General Discussion 26 01-07-2017 08:46 PM
A little early but I need to start looking for a snow plow for my Commander Marine1345 Commander General Discussion 24 08-15-2016 11:58 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome